Chmod

Als je met een script bezig bent, krijg je vaak te zien, “geef het bestand chmod 777 mee” (of 766 etc.) Dit moet je doen om het bestand bewerkbaar te maken. Het veranderd de bestands permissies, read, write en execute. Dit doe je als volgt:

Je upload het bestrand naar je server (bijv met WS_FTP, daar ga ik voor het gemak hier maar even van uit ) vervolgens klik je op het bestand dat je wilt chmodden. Dan krijg je dit menuutje te zien:

b

Hier klik je aan chmod(UNIX), dan zie je dit scherm:

menu

Als je alle vakjes aanvinkt, chmod je het bestand bijvoorbeeld naar de permissies 777, voor chmodden naar 766, vink je de vakjes bij owner allemaal aan, bij group en other ook, behalve de execute enz (dit is eventjes een kwestie van uitproberen) en dan druk je op OK.